Aktuellt på Galleri Ekdala
Flauto Dolce framträder 18 augusti kl 19

Blockflöjtskvintetten Flauto Dolce konserterar tisdagen den 18 augusti.

Blockflöjtskvintetten Flauto Dolce bildades år 1980 och består idag av följande medlemmar: Cecilia Kjelldén, Annika Johansson, Marit Nyberg, Lena Bjerstedt och Ann-Charlotte Larsson.

Genom åren har Flauto Dolce medverkat vid en mängd konserter och festivaler, i såväl Skåne som övriga Sverige och utomlands. För några år sedan spelade Flauto Dolce in en CD som titt och tätt hörs i Musikradion i P2. I början av 1990-talet gjorde också Sveriges Televisions Kanal Ett ett program där Flauto Dolce framförde musik som klingade vid Elisabeth I:s hov i England.

Flauto Dolce började sin verksamhet med att spela musik från blockflöjtens guldålder; 15- och 1600-talen: Allt ifrån stolta pavaner till glada galliarder och virtuosa fantasior. Efterhand har programmet blandats med musik från vårt eget sekel. I början av 1900-talet återupptäcktes ju blockflöjten och fick en ny repertoar. Dessutom samarbetar Flauto Dolce regelbundet med tonsättare som komponerat musik speciellt för ensemblen.

Flauto Dolce är en ensemble som är mån om att vara omväxlande i musikval och klanger vid sina konserter. De fem blockflöjtisterna utnyttjar rummet genom att framträda på olika platser i konsertlokalen och använder också olika besättningar – från solo till kvintett. När Flauto Dolce framträder finns därför närmare trettio blockflöjter på scenen – storleken varierar från den lilla sopraninon till den manshöga subkontrabasen. Detta gör att man kan spela i ett ljust klingande läge, som passar för den mer virtuosa musiken eller med hjälp av de stora flöjterna i ett mörkare register, då man gärna spelar en pavan fylld av melankoli. Dessutom använder Flauto Dolce både renässansens grundtonsstarka instrument och barockens mer övertonsrika blockflöjt. När det ska smattra ordentligt om tonerna i den alldeles nyskrivna musiken, då använder man plastflöjter som tål en mer omild behandling.


Titta in på tidigare utställningar
2017-11-24  PÅSKEN 2019
2009-07-22  Flauto Dolce framträder 18 augusti kl 19